Het maken van een animatie of illustratie is voor jou als klant misschien nieuw, dus daarom lijkt het mij een goed idee om mijn werkwijze uit te leggen. Ik maak namelijk het niet alleen, maar samen. Je moet dus als klant goed bedenken wat je wilt vertellen, wie je wilt bereiken, in welke vorm dat moet gebeuren en hoeveel je hieraan wilt uitgeven.
Stap 1
De opdracht start natuurlijk door eerst contact met mij op te nemen. Als je dat nog niet gedaan hebt, raad ik je aan op deze link te klikken. Ik plan dan graag samen een eerste ontmoeting in; dit kan zowel op jouw werkplek zijn als virtueel via Teams of Zoom. Samen nemen we door wat voor een productie je voor ogen hebt.
Als je een voorbeeld wilt zien hoe ik na ons gesprek de productie zelf voor mij zie, kan ik een zogenaamde 'acquisitie' afbeelding maken. Een concept wat ik in enkele uren in elkaar kan zetten. Zo krijg je een goede indruk van wat ik kan betekenen. Na deze meeting kan ik een offerte opstellen en een planning uitwerken, wanneer het project gereed kan zijn.
Stap 2
Als je akkoord gaat met de offerte dan gaan we aan de slag. Dit is de zogenaamde concept fase. Hierin gaan we kijken welke stijl er past bij het project. De stijl wordt aangepast aan de kosten. Een ruimer budget geeft immers ruimte voor meer details, een uitgebreider palet, meer effecten en rijkere achtergronden. Ook letten we op of het past binnen de eigen huisstijl.
In het geval van animatie start ik altijd graag met meerdere character designs. Hierbij probeer ik een stijl te vinden die het beste erbij past. Heb je al een stijl in gedachten? Dan hoor ik dat graag!
Een ander belangrijk onderdeel van animatie is het maken van een script. Ik help graag het verhaal te vertellen en kan van dienst zijn om het script tot leven te brengen. Met mijn ervaring in storytelling kan ik een goed verhaal bewerken tot een nog beter script.
Stap 3
Als we het eens zijn over het script dan starten we met het storyboard. In deze eerste stap wordt er een zogenaamd schets storyboard gemaakt. Dit maak ik met potlood en papier, om zo sneller te werken en blijven de kosten laag. Daarnaast kan dit storyboard nog makkelijk aangepast worden. Samen zoeken we naar de beelden om het verhaal visueel tot leven te laten komen.
Zijn we het helemaal eens over de stijl, het storyboard en het script? Dan gaan we de productie fase in!
Stap 4
We starten de productie, maar we blijven bezig met het storyboard en de character designs. Nu gaan we immers alles uitwerken. De animatie zal waarschijnlijk meerdere karakters nodig hebben om het verhaal te vertellen. En natuurlijk wil je graag op de hoogte blijven van hoe het product er uit gaat zien. Daarom biedt Harmstar het zogenaamde asset storyboard. Hierbij wordt het storyboard opnieuw gemaakt; deze ziet eruit zoals in de uiteindelijke animatie. Zo krijg je een goed beeld van het eindproduct, worden alle onderdelen in een vroeg stadium geproduceerd om verrassingen te voorkomen en wordt de productietijd ingekort.
Stap 5
Het echte animeren gaat van start. In dit stadium wordt ook de gesproken audio opgenomen. Harmstar heeft goede contacten met professionele opname-studio's en stemacteurs. Zij helpen met een professioneel geluid van goede kwaliteit.
Het animeren zal grotendeels gebeuren in programma's als Adobe After Effects, Adobe Premiere, Adobe Animate en Blender. Een animatie zullen we altijd opmaken in HD formaat, zodat je de beste kwaliteit krijgt. Ook kunnen wij helpen met rechtenvrije achtergrondmuziek, geschikt gemaakt voor de animatie.
Stap 6
De laatste stappen worden nu gezet. Deze fase wordt de revisie fase genoemd. Je krijgt de zogenaamde 0.9 versie van de productie, waarin je mag aangeven wat er wellicht nog aangepast moet worden. De animatie wordt daarna als een digitaal pakket beschikbaar gesteld.
En zo hebben we samen iets moois gemaakt.